ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ…
Η μετανάστευση αποτελεί βασική παράμετρος της παγκοσμιοποίησης. Η ελευθερία κίνησης των ατόμων προστατεύεται στο πλαίσιο του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ( ΟΗΕ ). Επίσης, πέρα από την ελευθερία κίνησης κατοχυρώνεται με Σύμβαση η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο βαθμό μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ διαφορετικών κρατών και υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων τους.
Σχεδόν όλα τα κράτη παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κινήματα μεταναστών, είτε ως κράτη προέλευσης, είτε ως κράτη διέλευσης, είτε ως κράτη υποδοχής. Γενικά, πολλοί θεωρούν θετικές τις συνέπειες της μετανάστευσης (π.χ. οικονομική ανάπτυξη, αύξηση εργατικού δυναμικού, μείωση πληθωρισμού κ.α.), όμως τις τελευταίες δεκαετίες πέρα από τη νόμιμη μετανάστευση αυξάνεται ραγδαία και η παράνομη μετανάστευση και μαζί της όλα τα προβλήματα που αυτή προκαλεί. Παράνομοι μετανάστες χαρακτηρίζονται όσοι δεν ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία (π.χ. άδεια εισόδου, άδεια παράνομης), και όπως φαίνεται είναι πιο πολλοί και από τους νόμιμους.
Στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην περιοχή μας, συλλαμβάνονται καθημερινά περίπου 300 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι ζητούν άσυλο. Η χώρα μας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα. Η κρίσιμη κατάσταση της λαθρομετανάστευσης εντάθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ερευνών για βελτίωση της νομοθεσίας αλλά ούτε και δυνατότητα για δημιουργία σύγχρονων υποδομών. Λόγω της κατάστασης λοιπόν, η χώρα μας ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανταποκρίθηκε με μια μονάδα άμεσης επέμβασης, της Frontex. Μάλιστα η δράση της υπαγορεύτηκε από την Κομισιόν και θα καθοδηγείται από τις ελληνικές αρχές. Το ενδιαφέρον της εξέφρασε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία τονίζει την ανάγκη ρύθμισης και μείωσης της αυξανόμενης παράνομης εισροής μεταναστών αλλά και την ταυτόχρονη ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού του ασύλου.
Τόσο οι περιφερειακοί οργανισμοί (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), όσο και ο ΟΗΕ ασχολούνται με το θέμα της παράνομης μετακίνησης ατόμων. Τελευταία, Η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, αποτέλεσε μόνιμο θέμα συζήτησης. Μέσω των διατάξεών της, η συνθήκη προσπαθώντας να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές σε κράτη μέλη της Ένωσης, φέρνει τη χώρα μας σε πιο δύσκολη θέση, γιατί ρυθμίζει την επιστροφή των μεταναστών στην χώρα εισόδου και φυσικά η χώρα μας είναι η πρώτη στη λίστα χωρών εισόδου παράνομων μεταναστών. Επομένως, πέρα από χώρα διέλευσης είμαστε και χώρα εισόδου, ο που αποστέλλονται πολλοί λαθρομετανάστες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω πρόσφατων Συνόδων, υπογραμμίζει την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα κράτη μέλη της και τονίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Τα πρόσφατα γεγονότα και μάλιστα δίπλα μας καταδεικνύουν ότι επιβάλλεται η εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της λαθρομετανάστευσης, την καταπολέμησή της μέσω αυστηρότερων ρυθμίσεων για τους διακινητές λαθρομεταναστών και τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών. Απαιτείται λοιπόν σύσσωμη αντίδραση όλων των μελών της Ένωσης αλλά και τρίτων χωρών, προκειμένου να υπάρχει αποτέλεσμα σε κρατικό και ατομικό, για τον καθένα από αυτούς, επίπεδο.